Leren kiteboarden – Zijn kiteboardlessen echt nodig?

Kiteboarden of kitesurfen is de nieuwste watersport die de wereld overspoelt in het nieuwe millennium. Als je iemand hebt zien kiteboarden, weet je dat deze sport er niet alleen geweldig uitziet, maar ook leuk is om naar te kijken. Veel kiteboarders raakten geboeid en geobsedeerd door het leren van deze sport nadat ze deze voor het eerst hadden gezien. “..maar het ziet er zo makkelijk uit” is een veelgehoorde uitspraak die ik hoor van studenten die dachten dat ze in de drie uur durende les zouden rijden. De waarheid is dat kiteboarden echt niet zo moeilijk is. Het is multitasken van wakeboarden en vliegeren. En het leren veilig lanceren en vliegen van kitesurfvliegers kost wat tijd. Minimaal ongeveer 3 uur lestijd is een must. Er is geen konijnenheuvel bij kiteboarden; op elk moment kan de wind opsteken en sta je op de triple black diamond. Het eerste doel van nieuwe kiteboarders moet veilig en onafhankelijk zijn.

Sommige dingen waar je naar zou Kiteboardkurse kunnen zoeken die het leren veel gemakkelijker maken, zijn: een leslocatie met veel ondiep water, ondersteuning voor boten/waverunners en radiohelmen. Diep water maakt het opnieuw lanceren van de kite moeilijker en heeft vaak meer golven om je in het gezicht te spatten. Bootondersteuning kost extra, maar is het waard, terwijl je aan het oefenen bent met de enorme vlieger die je met de wind mee trekt, teruglopen kost kostbare tijd en energie. In een les van 3 uur zou je gemakkelijk 3-5 mijl benedenwinds kunnen eindigen van waar je begon, geen probleem als de instructeur in een boot zit die je volgt. Tot slot radiohelmen, zonder die zal je instructeur tegen je schreeuwen en probeer je de instructies te horen boven het geluid van de wind en het opspattende water uit.

Een kiteboardles begint met een discussie over de lanceerplaats, windtheorie en apparatuurterminologie. Daarnaast zullen we de uitrusting bekijken en praten over functionele onderdelen van de vlieger, de bedieningsstang, vliegerlijn en het harnas. Hier wordt speciale nadruk gelegd op de veiligheidssystemen die zijn verwerkt in de stuurstang en vliegerlijn. Hoewel dit niet het leuke deel van de les is, is de veiligheidsinformatie van cruciaal belang. We moeten een aantal keren oefenen met het loslaten van de snelspanners of veiligheidssystemen. In geval van nood moeten we deze volledig begrijpen.

Vervolgens leren we hoe we de vlieger moeten instellen en lanceren. Deze eerste vlieger kan een kleine folievlieger of trainervlieger zijn (meestal alleen voor gebruik op het land), of kan een kleine opblaasbare vlieger zijn (het soort dat wordt gebruikt voor kiteboarden). Wederom niet super leuk maar wel mega belangrijk. De opblaasbare vliegers draaien meestal op 4 lijnen; 100% zeker zijn dat we begrijpen hoe en waar elke lijn aansluit, is van cruciaal belang. Een verkeerd opgetuigde vlieger is gevaarlijk. Als je begint met een trainerkite kom je hier nog niet aan toe aangezien trainervliegers vaak vereenvoudigde 2-lijns systemen zijn en ook nog eens heel anders lanceren dan de opblaasbare 4-lijns vliegers. Het idee om met een kleine vlieger te beginnen is dat de kleinere vlieger niet al te veel kracht zal hebben, aangezien de meeste mensen wat tijd nodig hebben om te begrijpen hoe en wanneer en waarom de vlieger hard of zacht trekt. Zodra we de kleinere vlieger onder controle hebben, is het tijd om over te stappen op een grotere vlieger.

Nu hebben we een reeks vaardigheden waarmee we vaardig moeten worden voordat we het bord voor de eerste keer proberen.

Deze vliegerbeheersingsvaardigheden omvatten:

de vlieger stilhouden (zowel met twee handen als met één hand)
vliegeren met één hand terwijl je het board draagt
de vlieger door de krachtzone strijken en de vlieger op een willekeurige positie stoppen
de vlieger continu door de krachtzone strijken
het opnieuw lanceren van de vlieger uit het water na een crash
preforming directionele boarding dragging (techniek om je board te herstellen)
op je rug drijven terwijl je vierkant blijft om te vliegeren en met één hand te vliegen
het bord opzetten terwijl je de zweefpositie vasthoudt
Het strijken van de hierboven genoemde vliegervaardigheden wordt uitgevoerd in het water, aangezien deze techniek de vlieger aandrijft, als je het op het land doet, zal de vlieger je waarschijnlijk van je voeten trekken. In het water is dit leuk en hoort ook wat spetteren. Op het land zou dit gezichtsbeplanting en harde inslagen zijn. Niet veilig.

Dit is een zeer vereenvoudigde versie van hoe een les zou kunnen gaan en ik zou zeggen dat dit de minimale hoeveelheid instructie is die iedereen die met de sport wil beginnen, zou moeten hebben. Nadat je de basis begrijpt, kun je spullen kopen en verder oefenen met het kiteboard. De realiteit, in mijn ervaring, is dat veel mensen zich op dit moment niet 100% op hun gemak voelen. De meeste mensen nemen in totaal 6-10 uur les voordat ze solo op pad gaan. Als je geïnteresseerd bent in kiteboarden, kun je me opzoeken, gewoon Google Air Padre Kiteboarding.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.